Nieuw wereldrecord dankzij bewuste ademhaling

No Comment
Nieuw wereldrecord dankzij bewuste ademhaling

Een groep van 18 personen beklom op 15 januari in 31 uur en 25 minuten de top van de berg Kilimanjaro. Dat is een nieuw wereldrecord. Veel groepsleden hadden ook nog eens nauwelijks kleren aan (!). Dit alles is te danken aan een bewuste manier van ademhalen, ontwikkeld door de ‘Iceman’, ook wel Wim Hof genaamd.

Foto’s door Peter Schagen

De state of mind en ademhaling hebben direct invloed op het gestel van het lichaam. De Radboud Universiteit bewees in mei 2014 wetenschappelijk dat door toepassing van de Wim Hof Methode het Autonome Zenuwstelsel – en hierdoor ook het immuunsysteem – te beïnvloeden is.

Kili.Still091

Uit het persbericht:

Op 15 januari bereikte ‘Iceman’ Wim Hof met een vooraf getrainde groep van 18 personen – zonder noemenswaardige klimervaring – in 31 uur en 25 minuten de top van de Kilimanjaro op 5.685 meter. Hiermee vestigt de groep een nieuw wereldrecord als snelste groep ooit.

Kili.Still109

Hoogteziekte grootste gevaar

De recordpoging van de groep werd door de buitenwereld met argusogen bekeken. Naarmate het menselijk lichaam zich boven de 3.000 meter begeeft, neemt het risico op hoogteziekte exponentieel toe. Gemiddeld haalt 46% van de klimmers de top van de Kilimanjaro in 5 tot 7 dagen. Artsen achtten het onmogelijk, maar Hof bewijst dat hoogteziekte op een veilige manier onderdrukt kan worden door meer zuurstof in het lichaam te brengen.

Tijdens het lopen beoefenden de deelnemers continue de bewust gecontroleerde ademhalingstechnieken vanuit de Wim Hof Methode. Op deze manier zorgden ze ervoor dat het zuurstofgehalte in het bloed hoog bleef en er geen hoogteziekte optrad. Bovendien zorgden de hoge zuurstofwaarde in het bloed ervoor dat de spieren van de deelnemers niet verzuurden, waardoor de groep in 2,5 dag (heen en terug) 78 kilometer met een hoogtestijging van 4.000 meter kon afleggen. Een van de gidsen kreeg, ondanks zijn ervaring, door de snelle stijging wel last van hoogteziekte en moest zijn begeleiding staken en terugkeren.

Kili.Still141

Route

Wim Hof en de groep pioniers zijn op 14 januari gestart op 1.800 meter hoogte. Vanuit hier zijn ze doorgelopen naar een kamp op 3.700 meter hoogte. Hier hebben zij overnacht, om vervolgens de volgende ochtend zeer vroeg door te stoten naar de top op 5.685 meter (Gilman’s Point). Normaal gesproken is dit tempo niet te realiseren in verband met acclimatisatie-tijd om hoogteziekte te voorkomen. Om deze reden gaf een hoogte expert vooraf aan dat hij verwachtte dat nog geen 10% van de deelnemers de top zou bereiken. Van de 19 deelnemers hebben uiteindelijk 15 personen de top bereikt.
Wim Hof Methode

De Wim Hof Methode kenmerkt zich door de combinatie van drie componenten: inzet/focus, ademhaling en kou. “Meer energie, meer focus en algemeen welbevinden zijn gevolg van een juiste toepassing van de methode”, aldus Hof. De Radboud Universiteit heeft in mei 2014 wetenschappelijk bewezen dat door toepassing van de Wim Hof Methode het Autonome Zenuwstelsel – en hierdoor ook het immuunsysteem – te beïnvloeden is.

Over Wim Hof

Wim Hof is op 20 april 1959 geboren in Nederland. Hij is bekend vanwege zijn grote hoeveelheid prestaties op het gebied van ‘kou’. In totaal heeft hij (incluis deze) 26 wereldrecords op zijn naam staan. Zo heeft hij in zijn zwembroek – zonder schoenen – een halve marathon door de sneeuw op de poolcirkel gerend en toonde hij aan dat hij bijna 2 uur in een bak met ijs kan liggen, zonder dat zijn lichaamstemperatuur daalde.

About the author

Jasper van Laar http://www.waymedia.nl
Jasper van Laar is een ervaren allround media-ondernemer. Aan de Hogeschool Journalistiek studeerde hij met een acht af in de richting televisie. Hoofdredacteur Philippe Remarque van de Volkskrant – toentertijd correspondent voor het dagblad – hielp hem in Berlijn het schrijvende vak te beheersen. Bij Wegener Multimedia werkte Jasper op de webredactie en had hij direct een bereik van 2,3 miljoen lezers bij elf regionale kranten. Hij werd eindredacteur bij het graphic design-magazine Publish en sitemanager voor Yoga Magazine bij Weekbladpers Media. Met zijn mediabureau Way media richt hij zich nu op organisaties die maatschappelijk bewust ondernemen belangrijk vinden en dat willen uitdragen. De media-ondernemer is er namelijk van overtuigd dat alleen bewust ondernemen uiteindelijk leidt tot echte duurzaamheid – zowel maatschappelijk als commercieel. ‘Het is mijn droom dat uiteindelijk alle (significante) organisaties oprecht bewust ondernemen en dit maar al te graag laten zien.’

No Comments

Leave your comment
         


Back to Top