Landbouw uit de zee

No Comment
Landbouw uit de zee

Het te verbouwen land raakt op. We zijn met zoveel mensen op deze planeet, dat de landbouwgronden schaars worden. Het lijkt dan ook een logische stap lijkt uit te wijken naar de zeebodem. Zeker als je bedenkt dat maar liefst 71% van het aardoppervlak is bedekt met water in de vorm van zeeën, oceanen en meren. Zeewieren en bepaalde algen eten we al sinds mensenheugenis, maar er is nog veel meer dan alleen voeding te maken uit algen. 

Algen groeien al lang niet meer uitsluitend op de bodem van oceanen en meren. Ze worden gekweekt, omdat het heel goed bruikbaar is als bouwstenen voor verschillende materialen en producten. Vandaag maakte de Universiteit van Wageningen bekend dat het gebruik van algen op deze manier, volgens hun laatste berekeningen interessant worden voor commerciële toepassingen. Door de elementen van de natuur te zien als bouwblokken voor de materialen waar we gebruik van maken, kunnen we eenvoudiger komen tot producten die natuurlijk afbreekbaar zijn. ‘Een economie die niet langer is gefundeerd op olie, maar op biomassa (biobased economy) komt duidelijk dichterbij’, zegt René Wijffels, hoogleraar Bioprocestechnologie en onderzoeksleider van AlgaePARC in Wageningen in De Volkskrant vandaag.

Het is ongelooflijk wat onderzoekers nu al uit natuurlijke materialen kunnen maken: plastics, chemicaliën voor verf en smeermiddelen, medicijn-ingrediënten en brandstof.  De hoogste commerciële waarde (8,80 euro per kilo) is de algen inzetten voor specifieke voedseltoepassingen als antioxidanten, kleurstoffen, oliën en vetzuren.

Lees hier het bericht uit De Volkskrant

About the author

Jasper van Laar http://www.waymedia.nl
Jasper van Laar is een ervaren allround media-ondernemer. Aan de Hogeschool Journalistiek studeerde hij met een acht af in de richting televisie. Hoofdredacteur Philippe Remarque van de Volkskrant – toentertijd correspondent voor het dagblad – hielp hem in Berlijn het schrijvende vak te beheersen. Bij Wegener Multimedia werkte Jasper op de webredactie en had hij direct een bereik van 2,3 miljoen lezers bij elf regionale kranten. Hij werd eindredacteur bij het graphic design-magazine Publish en sitemanager voor Yoga Magazine bij Weekbladpers Media. Met zijn mediabureau Way media richt hij zich nu op organisaties die maatschappelijk bewust ondernemen belangrijk vinden en dat willen uitdragen. De media-ondernemer is er namelijk van overtuigd dat alleen bewust ondernemen uiteindelijk leidt tot echte duurzaamheid – zowel maatschappelijk als commercieel. ‘Het is mijn droom dat uiteindelijk alle (significante) organisaties oprecht bewust ondernemen en dit maar al te graag laten zien.’

No Comments

Leave your comment
         


Back to Top