Internationaal samenwerken de enige oplossing voor klimaatprobleem

No Comment
Internationaal samenwerken de enige oplossing voor klimaatprobleem

Wereldwijd werken 25 krantenuitgeverijen sinds kort samen voor betere berichtgeving over klimaatsveranderingen. Het laat zien hoe mondiale samenwerking het klimaatprobleem kan oplossen. 

Dagbladen als The Guardian, El País, Le Monde and China Daily participeren in het initiatief dat de aandacht wil vestigen op de klimaattop van de Verenigde Naties, eind dit jaar in Parijs.

Normaal gesproken betaalden de onafhankelijke titels elkaar voor het doorplaatsen van artikelen, maar met deze samenwerking is daar voor berichten over het klimaat een einde aan gekomen.

Belastingvrije kerosine 
Deze samenwerking staat mijns inziens model voor de aanpak van klimaatsverandering. Dat is een wereldwijd probleem, dat alleen middels internationale samenwerking opgelost kan worden.

Neem kerosine bijvoorbeeld, dat is veel goedkoper dan benzine en diesel. De brandstof voor vliegtuigen wordt namelijk helemaal niet belast door accijns, btw of andere manieren.

Concurrentiepositie 
De wil is er in Nederland vanuit de overheid wel om dit door te voeren. Sterker nog, het is al meer dan eens geprobeerd. Het werkt alleen niet. Althans, niet als wij het enige land ter wereld zijn dat deze vliegtaks invoeren. Dan zijn we onze concurrentiepositie kwijt. En daarvoor passen we maar al te graag – als handelsland pur sang.

Hierdoor ontstaat de bizarre situatie dat het economisch gestimuleerd wordt om milieuonvriendelijke vervoerkeuzes te maken. De brandstof voor het vliegen is veel goedkoper dan auto rijden, terwijl vliegen gemiddeld een hoger broeikaseffect heeft dan auto rijden.

De enige manier om deze scheve situatie aan te pakken is middels internationale samenwerking. Het werkt alleen als iedereen meedoet. Tegelijkertijd welteverstaan.

Tegen beter weten in
Misschien een agenda-puntje voor de volgende vergadering van de Verenigde Naties? Tegen beter weten werp ik de vraag op; dit had al lang geleden behandeld moeten worden.

De Verenigde Naties gaan dit probleem van gebrek aan wereldwijde samenwerking niet voor ons oplossen. Dat zullen wij zelf moeten doen. Vraag aan iedereen: doe je mee?

About the author

Jasper van Laar http://www.waymedia.nl
Jasper van Laar is een ervaren allround media-ondernemer. Aan de Hogeschool Journalistiek studeerde hij met een acht af in de richting televisie. Hoofdredacteur Philippe Remarque van de Volkskrant – toentertijd correspondent voor het dagblad – hielp hem in Berlijn het schrijvende vak te beheersen. Bij Wegener Multimedia werkte Jasper op de webredactie en had hij direct een bereik van 2,3 miljoen lezers bij elf regionale kranten. Hij werd eindredacteur bij het graphic design-magazine Publish en sitemanager voor Yoga Magazine bij Weekbladpers Media. Met zijn mediabureau Way media richt hij zich nu op organisaties die maatschappelijk bewust ondernemen belangrijk vinden en dat willen uitdragen. De media-ondernemer is er namelijk van overtuigd dat alleen bewust ondernemen uiteindelijk leidt tot echte duurzaamheid – zowel maatschappelijk als commercieel. ‘Het is mijn droom dat uiteindelijk alle (significante) organisaties oprecht bewust ondernemen en dit maar al te graag laten zien.’

No Comments

Leave your comment
         


Back to Top