Innovator in Responsible Business

No Comment
Innovator in Responsible Business

Al in 2001, nog ver voor de duurzaamheidshype – waren de mensen achter Waymedia – conscious communications al bezig met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), oftewel Responsible Business (people, planet, profit).

Voor een congres over dit onderwerp van de Universiteit van Tilburg maakten, Jasper van Laar en collega Daan Stevens, een videoproductie voor de opening van dit belangrijke evenement.

In de korte video zaten interviews met onder meer Cees van der Hoeven. De meesten kennen de voormalig Ahold-topman van vermeende fraude. Maar wat maar weinig mensen weten is dat hij een van de voorlopers van het propaganderen van MVO was.

Dit is de Responsible Business-videoproductie die we in 2001 maakten:

Responsible Business in 2001 from Jasper van Laar on Vimeo.

 

Hoe betrouwbaar waren de MVO-overtuigingen van de voormalig topman?

Van der Hoeven werd vijf keer achter elkaar benoemd tot topondernemer van het jaar. Hij was met tien jaar een van de langstzittende CEO’s van het concern. Dat bereikte hij met vele overnames, maar zonder gedegen ondernemerschap  was hem dit echt niet gelukt.

Van der Hoeven is behoorlijk door het slijk gehaald tijdens door verschillende media tijdens het strafrechtelijk onderzoek. Maar hij is – na een civiele schikking van 5 miljoen euro aan Ahold – in hoger beroep uiteindelijk niet veroordeeld voor fraude. Sterker nog, de rechters gaven aan dat Van der Hoeven geen betrokkenheid bij de faude had.

In 2009 veroordeelde het gerechtshof te Amsterdam Van der Hoeven tot een geldboete van € 30.000,– omdat hij, toen hij het bestaan van de zogenaamde side letters ontdekte, dit niet direct aan de externe accountant meldde. Nalatenschap dus.

Later geeft Van der Hoeven zelf toe: ‘De weg ben ik hier en daar wel een beetje kwijtgeraakt. (…) Maar enige arrogantie die ik had, ben ik zeker kwijtgeraakt tijdens het strafproces.’

Zijn rechterhand Meurs werd wel veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden, een werkstraf van 240 uur en een geldboete van € 100.000. Bestuurslid Andreae werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van € 50.000.

Bekijk ook een interview met Cees van der Hoeven bij Gesprek op 2.

 

About the author

Jasper van Laar http://www.waymedia.nl
Jasper van Laar is een ervaren allround media-ondernemer. Aan de Hogeschool Journalistiek studeerde hij met een acht af in de richting televisie. Hoofdredacteur Philippe Remarque van de Volkskrant – toentertijd correspondent voor het dagblad – hielp hem in Berlijn het schrijvende vak te beheersen. Bij Wegener Multimedia werkte Jasper op de webredactie en had hij direct een bereik van 2,3 miljoen lezers bij elf regionale kranten. Hij werd eindredacteur bij het graphic design-magazine Publish en sitemanager voor Yoga Magazine bij Weekbladpers Media. Met zijn mediabureau Way media richt hij zich nu op organisaties die maatschappelijk bewust ondernemen belangrijk vinden en dat willen uitdragen. De media-ondernemer is er namelijk van overtuigd dat alleen bewust ondernemen uiteindelijk leidt tot echte duurzaamheid – zowel maatschappelijk als commercieel. ‘Het is mijn droom dat uiteindelijk alle (significante) organisaties oprecht bewust ondernemen en dit maar al te graag laten zien.’

No Comments

Leave your comment
         


Back to Top