Nieuwe bewuste manier van vioolspelen

No Comment
Nieuwe bewuste manier van vioolspelen

Violist Tim Augé, student van de beroemde docenten Ivan Galamian en Dominique Hoppenot, demonstreert een nieuwe bewuste manier om viool (of altviool) te spelen. Normaal gesproken wordt de viool (of altviool) aan de zijkant gehouden, maar Augé houdt het instrument recht voor zich uit.

Het gewicht van zijn hoofd kan hij laten rusten op de kinsteun, waardoor het gebit perfect uitgelijnd blijft en geen overbodige ballast te verduren heeft. Een ander voordeel is dat het geluid even goed te horen is met beide oren. Volgens Augé hebben vooral musici profijt van deze nieuwe methode die last hebben van krampen, rugpijn, schouderpijn en ander ongemak bij het spelen op de traditionele manier.

Tim Augé, professioneel opgeleid aan de Guildhall School of Music met Yfrah Neaman, en aan de Juilliard School of Music met Ivan Galamian en Dominique Hoppenot – demonstreert een nieuwe en comfortabele manier om het instrument te bespelen en vast te houden. Hij houdt het instrument recht voor zich uit in plaats van aan de zijkant, met behulp van de linker wijsvinger en duim. Het gewicht van zijn hoofd laat hij simpelweg rusten op de kinsteun.

Veel violisten krijgen – door op de traditionele manier te spelen – in de loop van hun carrière last van veel ongemak. Met name voor hen is deze manier van vioolspelen echt een uitkomst volgens Augé. Een ander voordeel is dat het geluid even goed te horen is met beide oren.

De linkerarm wordt iets meer uitgedaagd in deze houding, maar verder is er alleen profijt bij deze aanpak.

Deze nieuwe manier van vioolspelen kan een oplossing bieden voor hen met rug-, nek- arm- en gehoorklachten. Het gebit is tijdens het spelen helemaal uitgelijnd, waardoor kaak- en tandproblemen voorkomen worden.

Onlangs ontdekte Augé deze manier van vioolspelen. Hoewel hij de techniek zegt te danken aan zijn wijlen docente Dominique Hoppenot – van wie hij les kreeg in haar laatste levensjaar in 1983, was hij daarna niet in staat te spelen door verlammende krampen.

De volgende veertien jaar studeerde Augé beeldende kunst en oosterse filosofie. Toen hij weer begon te spelen, paste hij de principes van Dominique Hoppenot toe. In het begin leek het een onmogelijke opdracht om het instrument op deze manier vast te houden, maar uiteindelijk, ongeveer twee jaar geleden toen hij 53 was, kreeg hij deze nieuwe manier van vioolspelen langzamerhand onder de knie.

Nu zegt Augé deze techniek goed genoeg te beheersen om ermee naar buiten te treden en te instrueren aan alle geïnteresseerden.

Augé: ‘dit is echt een innovatie manier om viool te spelen; voor zover ik weet doet niemand anders dat nog op deze manier’.

Bekijk de nieuwe methode van vioolspelen: www.vimeo.com/83683150

Meer over de filmlocatie op brightroomgallery.nl

About the author

Jasper van Laar http://www.waymedia.nl
Jasper van Laar is een ervaren allround media-ondernemer. Aan de Hogeschool Journalistiek studeerde hij met een acht af in de richting televisie. Hoofdredacteur Philippe Remarque van de Volkskrant – toentertijd correspondent voor het dagblad – hielp hem in Berlijn het schrijvende vak te beheersen. Bij Wegener Multimedia werkte Jasper op de webredactie en had hij direct een bereik van 2,3 miljoen lezers bij elf regionale kranten. Hij werd eindredacteur bij het graphic design-magazine Publish en sitemanager voor Yoga Magazine bij Weekbladpers Media. Met zijn mediabureau Way media richt hij zich nu op organisaties die maatschappelijk bewust ondernemen belangrijk vinden en dat willen uitdragen. De media-ondernemer is er namelijk van overtuigd dat alleen bewust ondernemen uiteindelijk leidt tot echte duurzaamheid – zowel maatschappelijk als commercieel. ‘Het is mijn droom dat uiteindelijk alle (significante) organisaties oprecht bewust ondernemen en dit maar al te graag laten zien.’

No Comments

Leave your comment
         


Back to Top