Cadaqués, rolmodel voor de wereld

No Comment
Cadaqués, rolmodel voor de wereld

Soms kom je plekjes tegen die zo uniek zijn, dat je ze liefst helemaal voor jezelf houdt. Je wilt het eigenlijk met niemand delen, zo mooi is die plaats. Zoals in de film The Beach, waarin een hippie-enclave een hemels mooi verborgen strand in Thailand voor zichzelf wil houden. Maar het synergetische verhaal van Cadaqués is te mooi om niet te vertellen. 

Zonder het einde te verklappen aan degenen die de film The Beach niet gezien hebben; protectionisme van aards-hemelse bestemmingen blijkt vaak ondoenlijk. Zo ook met Cadaqués, een dorp in het noorden van de Costa Brava. Eeuwenlang lag dit plaatsje verborgen achter de bergen en was het alleen vanaf zee bereikbaar. Dat zorgde in eerste instantie voor een zeeroversvesting en later werd het een traditioneel Spaans vissersdorp.

 

Culture clash

In de jaren 50 woonde wereldberoemd kunstenaar Salvador Dalí meer dan de helft van zijn leven in Cadaqués. Met zijn komst kwamen ook hippies, musici, kunstenaars en andere creatieven naar het dorp. Wat je zou verwachten is een culture clash tussen conservatie Spaanse vissers en progressieve blowende hippies. Het tegenovergestelde gebeurde.

Als je kijkt naar de architectuur van de Costa Brava – en van veel kustplaatsen wereldwijd – zie je weinig esthetische flats en andere hoogbouw. Salvador Dalí spande zich er voor in om gebruikmakend van zijn sterrenstatus te voorkomen dat er verregaande urbanisatie en hoogbouw plaats zou vinden. En met succes, zelfs het gebruik van neonreclame is nog steeds taboe in het dorp. Hij maakte zich hard voor de gemeenschappelijke behoeftes van zowel originele bewoners als nieuwkomers. Enkele visserfamilies werkten  persoonlijk voor Salvador Dalí en de meeste hadden zeker geen hekel aan hem. Op de vraagt of hij knettergek was, antwoorde een voormalig visser verontwaardigd: ‘Nee, Dalí was niet gek. Hij begreep alleen heel goed hoe je reclame voor jezelf maakt.’

 

Geld pompen

Dat wederzijdse respect bestaat nog steeds in Cadaqués. De Catalanen zijn blij met Dalí en alle andere kunstenaars die een aantrekkingskracht hebben op rijkaards die hun geld pompen in de locale economie, en de moderne hippies houden van de Catalanen. Althans, de meeste. Cadaqués is, al met al, een bijzondere symbiose van twee ogenschijnlijk totaal verschillende werelden.

Het is ook de ontstaansplaats voor de We love-beweging. De individualistische slogan I love New York, had gretig aftrek voor vele andere steden. Maar in Cadaqués vind je geen I love-T-shirts. Daar is het: We love Cadaqués, kijk zelf maar: www.welovecadaques.com.

Cadaqués is een rolmodel voor hoe de wereld eruit zou zien als we gebruik zouden maken van elkaars ongelijkheid. Oosterse en westerse culturen die niet strijden, maar leren van elkaar en zo beide cultureel, economisch en maatschappelijk rijker worden.

 

Andersgelovigen

Een goed voorbeeld van het wederzijdse respect voor de verschillende culturen is de kerk. De typisch katholieke kerk vol vergulde pracht en Rococo-praal, heeft een aparte kapel voor andersgelovigen. Hier mogen de Moslims tot Allah bidden op een Perzisch tapijt met meditatiekussens. En dat de kerk open minded is kan ik weten. Mijn vrouw en ik mochten hier immers, na een kennismakingsbezoekje aan het thuisadres van de priester, als niet-katholieke, maar wel Spiritueel georiënteerde levenslustigen trouwen. Met een eigen ceremonie en altaar voor onze Spiritueel Leermeester Adi Da Samraj en al.

Mijn vrouw Tanja en ik kennen elkaar dankzij Cadaqués. We maakten samen onderstaande documentaire als mijn afstudeerproject voor de Hogeschool Journalistiek. Ik zocht en vond de juiste cameravrouw in Tanja en we gingen, nietsvermoedend van onze gemeenschappelijke toekomst op pad om te filmen. Daar bloeide de romance al snel op tussen ons, tien jaar later trouwden we in hetzelfde café als waar we onze eerste zoen beleefden. En ze leefden nog lang en gelukkig.

 

Bekijk de korte documentaire: Cadaqués, Surrealistisch eiland

Cadaques – Surrealistisch eiland from Jasper van Laar on Vimeo.

About the author

Jasper van Laar http://www.waymedia.nl
Jasper van Laar is een ervaren allround media-ondernemer. Aan de Hogeschool Journalistiek studeerde hij met een acht af in de richting televisie. Hoofdredacteur Philippe Remarque van de Volkskrant – toentertijd correspondent voor het dagblad – hielp hem in Berlijn het schrijvende vak te beheersen. Bij Wegener Multimedia werkte Jasper op de webredactie en had hij direct een bereik van 2,3 miljoen lezers bij elf regionale kranten. Hij werd eindredacteur bij het graphic design-magazine Publish en sitemanager voor Yoga Magazine bij Weekbladpers Media. Met zijn mediabureau Way media richt hij zich nu op organisaties die maatschappelijk bewust ondernemen belangrijk vinden en dat willen uitdragen. De media-ondernemer is er namelijk van overtuigd dat alleen bewust ondernemen uiteindelijk leidt tot echte duurzaamheid – zowel maatschappelijk als commercieel. ‘Het is mijn droom dat uiteindelijk alle (significante) organisaties oprecht bewust ondernemen en dit maar al te graag laten zien.’

No Comments

Leave your comment
         


Back to Top