Asociale media

No Comment
Asociale media

Facebook mag je stiekem filmen met je eigen mobieltje en dit delen met anderen. Althans dat lijken ze zelf te vinden, afgaande op de verregaande machtigingen van de laatste update van de Facebook-app. Maar ook andere ‘social’ media kunnen er wat van. Hoe bewust zijn we hier eigenlijk van?

Je downloadt de Facebook-app op je mobiele telefoon, klikt bij App-machtigingen op ‘accepteren’ en je bent akkoord gegaan met allerlei beweringen die je misschien niet hebt gezien. De apps van Facebook en andere ‘social’ media gaan erg ver in de machtigingen die zij van ons vragen. Misschien wordt bedoeld dat je, eenmaal in de app, niet nogmaals toestemming hoeft te geven voor de genoemde zaken, maar dat is niet wat er letterlijk in de voorwaarden staat.

Lees het artikel in Publish: Asociale media  

 

Hieronder heb ik enkele machtigingen uitgeschreven, die iedereen met een Facebook-app verleent, maar bijna niemand leest:

 

Screenshot_2014-05-08-11-43-18-facebook

Je tekstberichten (SMS of MMS) lezen

Hiermee kan de app sms-berichten lezen die zijn opgeslagen op uw telefoon of simkaart. De app kan alle sms-berichten lezen, ongeacht inhoud of vertrouwelijkheid.

 

Foto’s en video’s maken

Hiermee kan de app foto’s en video’s maken met de camera. Met deze toestemming kan de app de camera altijd gebruiken, zonder uw bevestiging.

 

Weergeven over andere apps

De app kan jouw gebruik van de interface in alle apps verstoren, of wijzigen wat u in andere apps denkt te zien(Buy fake id Blog, english https://my21blog.com/).

 

Volledige netwerktoegang

Hiermee kan de app netwerksockets maken en aangepaste netwerkprotocollen gebruiken. De browser en andere apps bieden mogelijkheden om gegevens via internet te verzenden, dus deze toestemming is niet vereist om gegevens via internet te verzenden.

 

Telefoonnummers rechtstreeks bellen

Hiermee kan de app zonder uw tussenkomst telefoonnummers bellen. Dit kan tot onverwachte kosten of oproepen leiden. De app kan hiermee geen noodnummers bellen. Schadelijke apps kunnen u geld kosten door nummers te bellen zonder om uw bevestiging te vragen.

 

Telefoonstatus en –identiteit lezen

Hiermee kan de app toegang krijgen tot de telefoonfuncties van het apparaat. Met deze toestemming kan de app het telefoonnummer de de apparaat-ID’s bepalen, of een oproep actief is, en het andere telefoonnummer waarmee wordt gebeld.

 

Screenshot_2014-05-08-09-59-32-facebook

Je contacten aanpassen

Hiermee kan de app gegevens wijzigen over de contacten die zijn opgeslagen op uw telefoon, inclusief de frequentie waarmee u heeft gebeld, gemaild of op andere manieren heeft gecommuniceerd met specifieke contacten. Met deze toestemming kunnen apps contactgegevens verwijderen.

 

Je contacten lezen

Hiermee kan de app gegevens wijzigen over de contacten die zijn opgeslagen op uw telefoon, inclusief de frequentie waarmee u heeft gebeld, gemaild of op andere manieren heeft gecommuniceerd met specifieke personen. Met deze toestemming kunnen apps uw contactgegevens opslaan, en schadelijke apps kunnen zonder uw medeweten contactgegevens delen.

 

Agenda afspraken toevoegen of wijzigen en e-mails verzenden aan gasten zonder medeweten van de eigenaren

Hiermee kan de app afspraken toevoegen, verwijderen en wijzigen die u kunt bewerken op uw telefoon, inclusief afspraken van vrienden of collega’s. Zo kan de app berichten verzenden die afkomstig lijken te zijn van agenda-eigenaren, of afspraken aanpassen zonder medeweten van de eigenaar.

 

Agenda-afspraken en vertrouwelijke informatie lezen

Hiermee kan de app alle agenda-afspraken lezen die zijn opgeslagen op uw telefoon, inclusief die van vrienden of collega’s. De app kan uw agenda delen of uw agendagegevens opslaan, ongeacht vertrouwelijkheid of gevoeligheid.

 

Je eigen contactkaart lezen

Hiermee kan de app persoonlijke profielgegevens lezen die op uw apparaat zijn opgeslagen, zoals uw naam en contactgegevens . Dit betekent dat de app u kan identificeren en uw profielgegevens naar anderen kan verzenden.

——————————————————————-

Het was voor mij persoonlijk een eye-opener om hier eens heel bewust naar te kijken. Voor jou ook?

 

Mocht je meer willen weten; ik schreef een uitgebreid artikel over dit onderwerp voor Publish magazine. Op 13 juni stond dat artikel in Publish, editie 3 2014. 

Lees het artikel in Publish: Asociale media  

About the author

Jasper van Laar http://www.waymedia.nl
Jasper van Laar is een ervaren allround media-ondernemer. Aan de Hogeschool Journalistiek studeerde hij met een acht af in de richting televisie. Hoofdredacteur Philippe Remarque van de Volkskrant – toentertijd correspondent voor het dagblad – hielp hem in Berlijn het schrijvende vak te beheersen. Bij Wegener Multimedia werkte Jasper op de webredactie en had hij direct een bereik van 2,3 miljoen lezers bij elf regionale kranten. Hij werd eindredacteur bij het graphic design-magazine Publish en sitemanager voor Yoga Magazine bij Weekbladpers Media. Met zijn mediabureau Way media richt hij zich nu op organisaties die maatschappelijk bewust ondernemen belangrijk vinden en dat willen uitdragen. De media-ondernemer is er namelijk van overtuigd dat alleen bewust ondernemen uiteindelijk leidt tot echte duurzaamheid – zowel maatschappelijk als commercieel. ‘Het is mijn droom dat uiteindelijk alle (significante) organisaties oprecht bewust ondernemen en dit maar al te graag laten zien.’

No Comments

Leave your comment
         


Back to Top