7 stappen naar bewuste MVO-communicatie

No Comment
7 stappen naar bewuste MVO-communicatie

Door op de juiste manier te communiceren over je bewust organisatiebeleid, maak je het voor andere partijen makkelijker voor jouw organisatie te kiezen. Maar het MVO-beleid goed voor het voetlicht brengen, vraagt om een geheel eigen benadering. Hieronder wandelen we in 7 stappen naar optimale bewuste communicatie.

Tekst door Jasper van Laar van Waymedia

Het gaat erom waarde te creëren in de ogen van de afnemer. Dat is de taak van zowel de journalist als de marketeer. De één doet dat voor de lezer, de ander voor de klant. Twee ogenschijnlijk gescheiden werelden komen in een symbiose samen als je hier op de juiste manier mee omgaat.

 

Het beste bedrijf van de wereld
Nog te vaak zie je dat bedrijven zichzelf graag profileren als het beste bedrijf van de wereld. Dat is misschien leuk om op te tekenen, maar het wordt helaas niet gelezen. Er is namelijk niemand die er behoefte aan heeft om dit te lezen. Behalve jijzelf misschien. Praktische tips die mensen direct in de praktijk kunnen brengen, wisselen elkaar idealiter af met informatie over producten en diensten van de organisatie.

 

In balans
Als het gaat om communicatie over MVO-beleid dan valt op dat veel organisaties te weinig communiceren over positieve interne aangelegenheden. Soms wordt er teveel verteld. Daarin is het dus zaak de juiste balans te vinden. Communiceer je hier teveel over, dan wordt het snel als borstklopperij gezien. Maar het is natuurlijk ook geen goed idee om het onder stoelen of banken te schuiven.

 

Greenwashing
Begin met het hart van de organisatie. Zorg dat je duidelijk hebt wat je missie is en blijf daar dicht bij in al je uitingen. Weet waar je als organisatie voor staat en communiceer vanuit die gedachte. Dicht bij de kern van de organisatie blijven is beter dan je mooier voordoen dan je bent. Ook wel: greenwashing. Daar prikken anderen tegenwoordig snel en makkelijk doorheen.

 

7 stappen naar bewuste MVO-communicatie


1 Het waarom-DNA
De bedrijfsfilosofie krijgt de eerste en dus meest prominente positie in de communicatie. Het gaat erom te achterhalen wat het DNA van de organisatie is. Stel de vraag waarom de organisatie in het leven is geroepen en geef antwoord op vragen als:

 • Wat is de belangrijkste kernwaarde?
 • Waar draait het allemaal om in de kern?
 • Wat is de onderliggende gedachte van de missie?

 

2 Het uitgesproken hart
Geef de kernboodschap van de organisatie – het waarom-DNA – een persoonlijk karakter, door een krachtige leider dit in haar of zijn eigen woorden te laten vertellen. De uitdaging hierbij is wel om het verhaal niet mooier te willen maken dan het eigenlijk is. Dicht bij de kern van de organisatie blijven is beter dan greenwashing. Daar prikken anderen tegenwoordig ook erg snel en makkelijk doorheen.

 • Personaliseer het waarom-DNA (uit stap 1).
 • De visie wordt vertolkt door de leider van de organisatie.
 • Breng hierin naar voren hoe de organisatie, de kwaliteit van leven van anderen verbetert.

 

3 De bewuste waarnemer
Vaak zien onafhankelijke waarnemers andere eigenschappen van je, dan wanneer je in de spiegel kijkt. Zo is het ook met organisaties. Laat een professionele content-specialist – een buitenstaander van de organisatie – de meest betrokken persoon op gebied van het MVO-beleid interviewen.

 • De onafhankelijke waarnemer ziet meer dan jij zelf.
 • De hoofdverantwoordelijke voor het MVO-beleid is hier vaak erg gepassioneerd hierover.
 • Het MVO-beleid krijgt gezicht door haar of zijn verhaal.

 

4 Het product komt tot leven
Het verhaal achter je product of dienst – hoe het tot stand kwam, hoe anderen het ervaren en wat het in de praktijk met mensen doet – brengt het tot leven. Laat zien hoe een product of dienst geen statisch gegeven is, maar een bewuste levenscyclus kent. Belangrijk is te laten zien wat de aandacht voor het milieu en de sociale factoren is in al die fases (als dat zo is).

De ontstaansgeschiedenis van producten of diensten geven het een eigen karakter. Testimonials van klanten brengen het verhaal tot leven in de praktijk.

 • Statische producten en diensten komen tot leven door hun levenscyclus te beschrijven. Vertel hoe de producten geproduceerd worden.
 • Laat zien hoe je aandacht hebt voor het milieu en de (in)directe omgeving in alle fases van het product.
 • Kom met referenties van klanten over jouw producten en diensten.

 

5 De onbaatzuchtige aanpak
Vaak doen organisaties meer dan alleen het beoogde bedrijfsdoel uitvoeren om winst te maken. Vergeet niet te communiceren over projecten zonder winstbejag, het steunen van echt goede doelen en andere MVO-projecten.

 • Toon de sociale aanpak van de organisatie.
 • Geef aandacht aan milieuprojecten van de organisatie.
 • Laten zien hoe de organisatie onbaatzuchtige projecten steunt.

 

6 Praktische tips
Lezers zijn dol op praktische tips. Er zelf direct mee aan de slag kunnen, is een meerwaarde voor de lezer. Zo verhuist het accent van passieve ontvanger, naar actieve deelnemer.

 • Geef praktische tips en tricks voor de eindgebruiker.
 • Zorg ervoor dat de lezer er direct mee aan de slag kan.
 • Maak eventueel een chronologisch stappenplan van bruikbare tools.

 

7 Call-to-action
Afsluiten doe je door het hogere doel van de communicatie-uiting om te zetten in een actiepunt. De gebruiker van het communicatiemiddel wordt getriggerd zelf actie te ondernemen, zodat hij of zij de relatie aangaat met de organisatie.

 • Roep de lezer op tot actie.
 • Biedt haar of hem meer informatie of een direct contactmoment aan.
 • Als laatste een inkoppertje, maar wel een belangrijke: als je iets belooft, dan is het wel zo handig om deze belofte ook echt waar te maken.

 

Meer tips ontvangen? Meld je direct even aan

About the author

Jasper van Laar http://www.waymedia.nl
Jasper van Laar is een ervaren allround media-ondernemer. Aan de Hogeschool Journalistiek studeerde hij met een acht af in de richting televisie. Hoofdredacteur Philippe Remarque van de Volkskrant – toentertijd correspondent voor het dagblad – hielp hem in Berlijn het schrijvende vak te beheersen. Bij Wegener Multimedia werkte Jasper op de webredactie en had hij direct een bereik van 2,3 miljoen lezers bij elf regionale kranten. Hij werd eindredacteur bij het graphic design-magazine Publish en sitemanager voor Yoga Magazine bij Weekbladpers Media. Met zijn mediabureau Way media richt hij zich nu op organisaties die maatschappelijk bewust ondernemen belangrijk vinden en dat willen uitdragen. De media-ondernemer is er namelijk van overtuigd dat alleen bewust ondernemen uiteindelijk leidt tot echte duurzaamheid – zowel maatschappelijk als commercieel. ‘Het is mijn droom dat uiteindelijk alle (significante) organisaties oprecht bewust ondernemen en dit maar al te graag laten zien.’

No Comments

Leave your comment
         


Back to Top